Ekonomi

ABD hizmet sektörü büyümesi Mart ayında yavaşladı, girdi fiyatları düştü

ABD hizmet sektörünün büyüme hızı Mart ayında yavaşlarken, temel bir gösterge işletmelerin girdiler için ödediği fiyatların son dört yılın en düşük seviyesine gerilediğini yansıtarak enflasyon endişelerinin hafifleyebileceği sinyalini verdi.

Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM), imalat dışı Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) Şubat ayındaki 52,6 seviyesinden Mart ayında 51,4’e gerilediğini bildirdi. Bu, Ocak ayındaki toparlanmadan bu yana üst üste ikinci aylık düşüşe işaret ediyor. Düşüşe rağmen, hizmet sektörünün ekonomik sağlığını ölçen endeks, genişleme ile daralmayı birbirinden ayıran 50 eşiğinin üzerinde kaldı.

Finans, sağlık ve konaklama gibi çok çeşitli sektörleri kapsayan ve ABD ekonomisinin önemli bir bölümünü temsil eden hizmet sektörü, daha yavaş bir oranda da olsa büyümeye devam ediyor. Ekonomistler Mart ayı PMI değerinin hafif bir artışla 52.7’ye yükselmesini bekliyordu.

Federal Rezerv’in Mart 2022’den bu yana 525 baz puana ulaşan faiz artışları büyümenin yavaşlamasında etkili oldu. Merkez Bankası’nın bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarını düşürmesi beklenirken, bu tür kararlar enflasyonun gidişatına bağlı olacaktır.

Genellikle ücret artışlarından kaynaklanan hizmet sektöründeki enflasyon önemli bir endişe kaynağı olmuştur. Ancak ISM anketi bu baskıların bir miktar hafiflediğine işaret etti. İşletmelerin girdi maliyetlerini takip eden ödenen fiyatlar bileşeni Şubat ayındaki 58,6 seviyesinden 53,4’e gerileyerek Mart 2020’den bu yana en düşük noktasına ulaştı. Son veriler ayrıca enerji ve konut hariç hizmet enflasyonunda Ocak ayındaki yükselişin ardından Şubat ayında belirgin bir soğumaya işaret etti.

Gelecekteki talebin bir işareti olan yeni siparişler ölçüsü de Mart ayında bir önceki ayki 56,1 seviyesinden 54,4’e geriledi. Buna karşılık, üretim seviyelerini değerlendiren ticari faaliyet göstergesi hafif bir iyileşme göstererek 57,2’den 57,4’e yükseldi.

Hizmet sektörüne yönelik tedarik zinciri koşulları iyileşirken, tedarikçi teslimatları endeksi 48,9’dan 45,4’e düşerek teslimatların hızlandığına işaret etti. Bu düşüş, hizmetler PMI’ın genel düşüşünde rol oynadı.

Sektördeki istihdam karışık bir tablo çizdi. İstihdam endeksi Şubat ayındaki 48,0 seviyesinden 48,5’e yükselerek, sıkı bir istihdam ortamında işçi açıkları ve işten çıkarmalar gibi işgücü piyasası koşullarında bazı zorluklara işaret etti.

Hükümet verileri Şubat ayında açık işlerin işsizlere oranında hafif bir düşüş olduğunu ve 1,43’ten 1,36’ya gerilediğini ortaya koydu. Cuma günü açıklanacak olan istihdam raporunun, Şubat ayındaki 275.000 kişilik artışın ardından Mart ayında 200.000 kişilik bir istihdam artışı göstermesi bekleniyor. İşsizlik oranının %3,9’da sabit kalacağı ve yıllık ücret artışının %4,3’ten %4,1’e hafif bir düşüş göstereceği tahmin ediliyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberhuyuk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu