Tomris Uyar’ın öykücülüğü konuşuldu
Nilüfer Belediyesi 2023 Yılın Habercisi Tomris Uyar etkinlikleri kapsamında “Tomris Uyar Hikâye Anlatımı” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi. Online söyleşiye katılan akademisyen ve yazar Hazel Melek Akdik ve Sibel Yılmaz, usta yazarın hikâyeciliğe bakışını ve inovasyon kavramını ele aldı.
Nilüfer Belediyesi ‘2023 Yılın Yazarı Tomris Uyar’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşilerin ilki online olarak gerçekleşti. Öğretmenler ve öğretmen adayları için planlanan ‘Biçimde, dilde ve değerde yenilik: Tomris Uyar Hikâye Anlatımı’ konulu söyleşilere akademisyen ve yazar Sibel Yılmaz ile akademisyen, yazar ve çevirmen Hazel Melek Akdik konuk oldu. Yılın Yazar Danışmanı Behçet Çelik’in moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte, öğretmen ve öğretmen adaylarına Tomris Uyar’ın öyküleri ile öğrencilerle güçlü bağlar kurmalarını sağlayacak yöntem ve uygulama örnekleri sunuldu. Ayrıca Tomris Uyar’ın öykülerinin edebiyattaki yeri, öykü türüne katkıları, biçim ve dildeki yenilikçi yaklaşımı, bireysel yaşamlar arasındaki bağın izleri de ele alındı.
Tomris Uyar’ın yenilik öyküsünü ele alan Muharrir ve Akademisyen Sibel Yılmaz, edebiyat dünyasına katkılarından dolayı Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür etti. İnovasyon öyküsünün ve kavramının değerine dikkat çeken Yılmaz, “Tomris Uyar, öykü üzerine çokça düşünen bir yazar. Bunu 1960’lardaki teorik yazılarından görebiliriz. O dönemin yenilik hikayesi üzerine tartışmalar oldu. Bugün hikaye teorisi hakkında düşünen çok az yazar var. Tomris Uyar, hikaye anlatıcılığına bilinçli bir çabayla girmiş ve inovasyon hikayesi terimini türetmiştir. Tomris Uyar, edebiyata yeni bir anlayış getirdi ve hikâyeye farklı bir bakış açısı getirdi. Onun bu yönü diğerleri tarafından da dikkatle takip edildi.”
Derslerde hikâye anlatırken Tomris Uyar’ın metinlerinin çok yardımcı olduğunu söyleyen Sibel Yılmaz, “Tomris Uyar, hikâye ve mesel ayrımını uygun yapan isimlerden biri. Hikayeleri anlara ve anlatılara dayanıyor. Öğrencilere anlatırken hikâye ve hikâye ayrımını doğru yapmalıyız. Uyar, öyküye bilinçli bir biçimde başlayarak romana yönelmedi. Yani hikayeye çok bağlı diyebiliriz. Derslerimde sık sık onun hikayelerini çalışırım. Kullandığı teknikler ve içerikler hakkında sorgulamalar yapıyoruz. Bu yapısı, öğrencilerin farklı yorumlar ve bakış açıları oluşturmasına yardımcı olur. Geleneklerden beslendiğini görsek de hep farklı teknikleri deneyen bir yazar olduğunu görebiliriz. Tomris Uyar denilince özel hayatı da merak uyandırdı. Yazılarında sık sık “Paha” kelimesini kullanmıştır. Sınıf sorununa önem verdiği için yazılarında dünyanın farklı yerlerinden insanları bir araya getirmiş ve bağlantıları ortaya koymuştur. Uyar, bununla ilgili edebi çalışmaların sayısı çok azdır. Umarız onun öykücülüğü ve edebiyata bakış açısı daha çok tartışılır.”
Akademisyen, Yazar, Çevirmen Hazel Melek Akdık da Uyar’ın hikâye türünü konumlandırma tekniklerini ele aldı. Tomris Uyar’ın hikâye teorisine çok değerli katkılarda bulunduğunu kaydeden Akdık, “Edebiyat anlayışında hikâyeyi ve hikâye türünü hep farklı bir yere koydu. Yenilik hikayesi hakkında önerilerde bulunan Uyar, hikayenin teorik kaynaklarına da katkıda bulundu. Eleştirilere de maruz kalan Uyar, toplumcu gerçekçi kanattan yansımalar aldı. Öğrenciler onun hikâyelerini açık metinler olarak görür ve yorumlar. Farklı disiplinlerdeki öğrencilerle farklı şekillerde tartışmalar yaptı. Her zaman bir metinle karşı karşıyayız. Metinlerle kurulan bağları anlamlandırarak yaklaşımlarda bulunabiliriz” dedi.
Tomris Uyar’ın maliyete iki farklı şekilde yaklaştığını vurgulayan Hazel Melek Akdık, “Maliyetleri toplumsal ve kişisel açıdan ele almış. Yeniden tanımlanabilir değerlere çok vurgu yaptı. Hikâyelerde karakterler farklı şekilde işlenir. Bireyin değerleri ile kendi benliği arasındaki sıkışmışlığı görebiliriz. Hikayelerinde sınıf ve cinsiyet konularını iç içe geçirdi. Dil üzerine fikirlerini etkileyici bir biçimde sergilemiştir. 60 sonrası kuşağın önde gelen öykücülerinden biri olan Uyar, öykülerinde toplumun farklı kesimlerinden insanların günlük yaşamlarını çok hoş bir şekilde gözlemlemiştir.
Bir saatten fazla süren etkinliğin sonunda Behçet Çelik, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet adına Akdik ve Yılmaz’a teşekkür etti.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı