Netanyahu’dan “soykırım” kararına ilk tepki: İsrail kendini savunmaya devam edecek
İsrailBaşbakan Binyamin Netanyahu, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) Tel Aviv’e açtığı davayı anlattı soykırımDavada alınan ihtiyati tedbir kararına ilişkin ise ülkesinin “uluslararası hukuka bağlılığının sarsılmaz olduğunu” iddia etti.
Netanyahu, Güney Afrika Cumhuriyeti Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı, İsrail‘ile ilgili GazzeTürkiye’deki fillerin Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle açtığı davadaki “ihtiyati tedbir” kararına ilişkin resimli açıklama yayınladı.
NETANYAHU: ÜLKEMİZİ VE HALKIMIZI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Netanyahu şunları söyledi: İsrail ‘nın uluslararası hukuka bağlılığı sarsılmazdır. “Ayrıca ülkemizi ve halkımızı savunmaya devam etme konusundaki kutsal bağlılığımız da aynı derecede sarsılmaz.”
“HER ÜLKE GİBİ İSRAİL’İN DE KENDİNİ SAVUNMA DOĞAL HAKKI VAR”
İsrail İsrail Başbakanı’na karşı “soykırım” suçunu reddederek şunları söyledi: “Her ülke gibi, İsrail’in kendini savunma hakkı var. Bu temel hakkı inkar etme girişimi Yahudi devletine karşı açık bir ayrımcılıktır ve haklı olarak reddedilir. İsrail’e karşı soykırım.” “Suçlamayı suçlamak sadece yanlış değil, aynı zamanda şok edici ve tüm iyi insanlar bunu reddetmeli.”
Netanyahu, ülkesinin “Hamas’a karşı kendini savunmaya devam edeceğini ve Filistinli sivillerin zarar görmesini önlemek için elinden geleni yapacağını” iddia etti.
NE OLDU?
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’e karşı açtığı “soykırım” davasında geçici tedbir talebine ilişkin kararını açıkladı. Buna göre İsrail, Filistinlilere soykırım yapmaktan yargılanacak.
İSRAİL’İN DAVANIN REDDİ TALEPLERİ REDDEDİLDİ
İhtiyati tedbir, halka açık bir duruşmada Mahkeme Başkanı Yargıç Joan Donoghue tarafından okunuyor. İşte karar metninden öne çıkanlar:” Gazze Yaşanan insani trajedinin bilincindeyiz ve can kayıplarından derin kaygı duyuyoruz. Geçici tedbir talepleri tartışılıyor ve mahkemenin görüşüne göre Güney Afrika’nın bazı iddiaları sözleşmenin unsurları kapsamına girebilir. Mahkeme İsrail’in ‘dosyayı reddetme’ talebini reddetti. İsrail’e yönelik soykırım davası görülmeye devam edecek. Soykırım davası esas itibarıyla tartışılacak.
“İSRAİL PEK ÇOK İNSANIN ÖLMESİNE NEDEN OLDU”
Güney Afrika’nın İsrail’e başvurusu uygundur. Güney Afrika’nın öne sürdüğü argümanların makul olup olmadığı değerlendirilecek. Taleplerin makul olup olmadığına ise henüz karar verilmedi. Sözleşmeye göre soykırıma katılmak ve teşvik etmek de soykırım suçu sayılıyor. Bütün ülkeler soykırım sözleşmesiyle korunan insanları korumak için adımlar atabilir. Filistinlilere baktığımızda soykırım sözleşmesinin 2. maddesi uyarınca korunması gereken bir gruptur. İsrail saldırıları çok sayıda ölüme, sivil altyapının zarar görmesine ve insanların yerinden edilmesine neden oldu.
“ÇOCUKLARIN DRAMA DENEYİMİ GERÇEKTEN Yürek Kırıcı”
GazzeNüfusun yüzde 93’ü kriz seviyesinde açlıkla karşı karşıya. Gazze Türkiye’de çocuklar ciddi travmalarla karşı karşıya, 1,4 milyon kişi barınaklarda yaşıyor ve hastalıklar yayılıyor. Görünen o ki bir nesil buna maruz kalmış, pek çoğu annesiz, babasız kalmış. Çocukların yaşadığı trajedi gerçekten yürekleri dağlıyor. Mahkemeye göre yaşananlar ve durum, Güney Afrika’nın en azından bazı taleplerinin haklı olduğuna karar verdi. Gazze halkının soykırımdan korunmasına yönelik tedbir taleplerinin yerinde olduğu açıktır.
“MAHKEME, ACİL SUÇLARI ÖNLEMEYİ AMAÇLADI”
Soykırım davasında İsrail’e karşı öne sürülen argümanlar makul bir şekilde kanıtlanmıştır. Ancak soykırımın gerçekleşip gerçekleşmediğine ilişkin nihai karar daha sonra açıklanacak.
Mahkeme, Gazze’deki felaket niteliğindeki insani durumun ihtiyati tedbir gerektiren “acil bir tehlike” oluşturduğuna karar verdi. Ve onarılamaz sonuçların önlenmesini düşündü. Nihai karar verilmeden önce Güney Afrika’nın taleplerinin haklı olduğu görüldü. İsrail’in insani ve temel hizmetlerin insanlara ulaşması için gerekli tedbirleri hızla alması gerekiyor.
“İSRAİL 1 AY İÇERİSİNDE MAHKEMEYE RAPOR SUNMALI”
Mahkeme, İsrail askeri güçlerinin Gazze’de herhangi bir eylemde bulunmamasına karar verdi. Gazze’ye yönelik saldırılar derhal durdurulmalıdır. İsrail’in insani yardım ulaştırmak için aktif ve ihtiyati adımlar atması kararlaştırıldı. Kararların uygulanması zorunludur. Kararlar 2’ye 15 oyla alındı. “İsrail’in, sahada aldığı kararları uyguladığına dair 1 ay içinde UAD’ye bir rapor sunması gerekiyor.”