Uzak Doğulular Yemek Yerken Neden Çubuk Kullanırlar?
Dökülmeden yemek yiyebiliyorlar diyelim, peki çatal bıçak varken neden yemek çubuklarıyla yemek yemek istiyorlar? “Çin işkencesi”onlar mı
Covid-19 salgınından bu yana Asya mutfağı ile pek de dostane bağlar kurduğumuz söylenemez. Asla duymak istemeyeceğiniz farklı yemeklerin içeriğinden bahsetmeyeceğiz diyerek Asyalılar bugün neden var? yemek çubuklarıYemek çubukları olarak da bilinen yemek çubuklarıyla neler yediklerine bir göz atalım.
Hemen hemen tüm Uzakdoğu ülkelerinde farklı isimlerle anılan bu çubukların anavatanının Çin olduğu kabul edilmektedir. Şaşırdık mı?
Yemek çubukları olarak bildiğimiz yemek çubukları; Çin, Japonya, Tayland, Vietnam, Kore, Tayvan, Filipinler, Moğolistan, Endonezya, Malezya, Singapurülkelerde kullanılır.
İlkel gibi görünse de yemek çubukları Çinlilerin en büyük icatlarından biridir. 3000 yıl önce Buldukları bu çubuklara o zamanlar “quaizi” adı verilmişti. MS 10. yüzyılda, Shang Hanedanlığı döneminde insanlar, hızlı anlamına gelen “kua” kelimesine bambu anlamına gelen “zhu” kelimesini eklediler.
Japonya için özel olarak, bu çubuklar “hashi” veya “waribashi”Kore’de “jeotgarak” olarak adlandırılır.
Çatallar 1500’lerde, daha yakın zamanlarda günümüze kadar ortaya çıktı.
1500’lerin başında Fransa Kraliçesi Catherine de Medici, Verdiği davetlerde çatal kullanmanın ne kadar kolay olduğunu anlatıyor. Çinlilerin yemek yemeye farklı bir alternatif keşfetmesinden bu yana yüzyıllar geçmişti.
Çubukların nasıl oluştuğuna dair bir iddiaya göre 2500 yıl önce kıtlık ve savaşla boğuşan ülkenin ekonomisi çöker ve büyük keşiflerine kapı aralanır.
Çin’de yaşanan kıtlık nedeniyle fetihlere başlayacak olan İmparator, savaş aleti yapacak metal olmadığı için bir davet yapıyor. Davete uyanlar, ellerinde ne kadar metal eşya varsa devlete getirirler. Halkın elinde metal bir nesne kalmadığı için, bambu ağaçları kullanarakekipman yaparlar ve ihtiyaçlarını bu şekilde giderirler.
İnsanlar, uzun süre bambu ve tahta çubuklarKullandıkça alışıyor ve nesilden nesile aktarılan bir kültür oluyorsunuz.
Her ülkede aynı malzeme ile yapılmamaktadır.
Her ülkenin kültürüne bağlı olarak bu çubukların malzemesi ve şekli de zaman içinde değişmiştir. Gerçek konik çubukların uçları yuvarlatılmıştır. Halklar dilini ve dudaklarını morarmakMasadan düşme ve yere düşme riskine girmemek için şekli bile düşündüler.
Kore’deki diğer ülkelerden farklı olarak pirinç, güveç ve çorba gibi bazı sulu yemekler, diğer yemekler çubuklarla yenir.
Bazı uzmanlara göre sopa kullanırken insan vücudunda 30’dan fazla eklem ve 50’den fazla kas harekete geçiyor.
sopa kullanmak parmak çevikliği ve beyin gelişimi Son derece yararlı olduğu bulunmuştur. Yemekler yemek çubukları ile yavaş yenildiği için tokluk hissi verdiği, zayıflama ve zinde kalma etkisi sağladığı söylenmektedir. Japonların uzun ömürlü olmasının sırrı burada saklı değil mi?
Tarihsel gelişiminin yanı sıra yemeğe olan saygıları da çatal bıçak gibi aletlerin kullanılmasını engeller.
Uzak Doğu’nun garip kültürlerinde çatal ve bıçaktan yemeklere dair kesici aletlerle dokunmak, Yemeğe saygısızlık olarak kabul edilir. Dizilerde ve filmlerde çoğunlukla her şeyin doğranıp tabaklarına getirildiğini görmüşsünüzdür.
Bu parçalama işlemi , yemek tabaktayken yapılmaz. Ayrıca bu saygılarından dolayı yemekleri uzun süre pişirmezler. Bir bakıma çiğ tavuğu hatıra olsun diye değil, saygıdan yiyorlardı.
Kuru fasulye ve pilav Kaşık batırmaktan asla zevk almayacakları için onlar için üzülsek de kültürlerine her zaman saygı duyuyoruz. Yine de 21. yüzyılda kaşık bizce değerli bir seçenek.